Pro a proti čajovníkového oleje

28.2.2007
struktura terpinen-4-olu, hlavní součásti oleje z kajeputu střídavolistého

Olej z keře Melaleuca altemifolia (kajeput střídavolistý), známý u nás jako tea tree olej neboli čajovníkový olej, vykazuje baktericidní účinek proti široké škále mikroorganismů, takže již nalezl cestu do našich lékárniček. Rovněž se stává běžnou součástí různých kosmetických přípravků. Jeho užití však není bez problémů. Poslední výzkumy ukázaly, že při použití v příliš nízkých dávkách vyvolá u bakterií vznik resistence vůči antibiotikům. Na University of Colorado byla u mužů pozorována gynekomastie neboli zvětšení prsou po velkých dávkách čajovníkového a levandulového oleje. Rád bych ještě dodal, že čajovníkový olej nemá nic společného z čajem. Získává se destilací z listů australské rostliny Melaleuca altemifolia, která roste zejména v Novém Jižním Walesu. V angličtině tento keř, jehož léčivé účinky rozeznali již původní obyvatelé Austrálie, nese pojmenování tea tree, protože jeho vůně skutečně trochu čaj připomíná. Známe i olej čajový, který se získává lisováním semínek čajovníku čínského.

 
Odeslat komentář k článku "Pro a proti čajovníkového oleje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pro a proti čajovníkového oleje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace